Rutland Gardens

Knightsbridge

Listed Grade II, Rutland Gardens was constructed mid c19 as stables before its later conversion to residential use. The interior was completely replanned in the 1960s, with a high quality geometric design completely at odds with existing fabric. Our brief was to produce a period replacement sympathetic to the external shell.

 

We identified two further criteria central to the success of the scheme.

 

1. Introducing as much natural, and in particular, direct sunlight. The building as existing was primarily north facing with no south facing windows. As such it felt cold and somewhat lifeless.

 

2. Maximising the feeling of space in what is a very small property, through the linking of rooms and the creation of long and changing views.

 

The elliptical staircase is the key element in achieving these aims. Its open plan relationship to the main living room makes the most of the available width and depth whilst its elliptical shape gives a flowing sculptural quality, inviting the eye upwards to the oculus above. Natural light pours down the stair to the south wall of the living room.

 

On the 1st floor an ingenious walkthrough cupboard between bathroom and master bedroom is seen as either closed  doors or panelled link opening up long axial views from the master bedroom and allowing a promenade between these rooms and the stair landing, thereby affording a variety of views and spatial effects.

 

Final shortlist for the Timber Industry Awards 2000.